SDI OWD Priručnik

Uvod
Kaže se da je ronjenje više nego sport i rekreacija. To je stanje postojanja – i stanje
postajanja. Biti ronilac čini nas različitim. Čini nas posebnim. Kao ronioci vidimo i radimo stvari koje nekolicina može  da zamisli (a još manje njih da radi). Mi otkrivamo
pravu prirodu planete zemlje – vodene planete i koliko je to značajan resurs za naš opstanak.
U SDI, mi sve ovo znamo iz ličnog iskustva. Ronjenje nas je vodilo do neverovatnih koralnih grebena na Karibima, Pacifiku i Indijskom Okeanu.
Dovodilo nas je lice u lice sa ogromnim (ali iznenađujuće nežnim) kitovima
ajkulama na Galapagosu. Vodilo nas je na potopljene olupine brodova – neke
po nekoliko vekova stare – na sve strane sveta. Vodilo nas je stotine metara duboko u stalaktitima ispunjene podvodne pećine, gde smo otkrili 12.000 godina stare ostatke Maja, neke od prvih ljudi koji su naseljavali zapadnu hemisferu.

Dozvolilo nam je da čujemo kako grbavi kitovi pevaju serenade jedni drugima blizu obala Mauija. Ipak, neka od naših najboljih ronjenja su se desila na jezerima i rekama, kamenolomima i plažama blizu kuće. Ova su iskustva bila tako neverovatna da smo od ronjenja napravili karijeru.

Kao učitelji ronjenja i kapetani ronilačkih brodova, vodili smo hiljade ronilaca na ronjenje na Karibe i Pacifik. Videli smo izbliza kako ronioci mogu sebi da učine ronjenje lakšim i lepšim. (Takođe smo videli nekoliko primera koje bi trebalo izbegavati.)

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *